Leef vanuit je kracht

Liggend op het strand in Portugal hoor ik de golven op de achtergrond. Als ik op kijk zie ik rotsen om mij heen en ruwe natuur. Het gevoel dat Portugal bij mij oproept is authenticiteit, rust, vriendelijkheid & gezond eten. Zo, hier op het strand vergeet ik alle stress van thuis. De drukte, het haasten voor afspraken en de drang naar een momentje van rust. Hoe komt het toch dat we thuis zo druk zijn met niet alleen werk, maar ook sporten, afspreken met familie & vrienden, tijd doorbrengen met je partner en oja, een momentje voor jezelf zou ook fijn zijn.

Het begint allemaal met de mind

Deze is constant bezig met het plannen van alle afspraken en het maken van “to-do” lijstjes. Dit gebeurt niet alleen op de momenten dat we dat zouden willen, maar ook tijdens het eten en alle andere activiteiten van de dag. Tijdens het opstarten van de computer ’s ochtends, plannen we het avondeten. We zijn aan het lunchen en praten met collega’s over de plannen in het weekend. We liggen op de bank ’s avonds en plannen de volgende dag. Naast al dit plannen denken we ook nog eens na over wat we net of gisteren gedaan hebben. Hopelijk heeft die collega het positief opgevat wat ik zojuist zei. Wat bedoelde mijn baas met die opmerking gisteren? Die ruzie met mijn partner afgelopen weekend was niet fijn. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen? Het plannen, herinneren en analyseren van situaties gebeurd tijdens de dagelijkse activiteiten, die we hierdoor niet met volle aandacht uitvoeren. Hierdoor kun je je druk in je hoofd voelen, uitgeput, gestrest en misschien ervaar je spanning in je nek en schouders.

Hoe kunnen we hiermee omgaan?

De mind is van nature met vanalles bezig zoals het plannen, herinneren en analyseren zoals zojuist is beschreven. En dat is niet erg…zolang je niet een gedachte gaat vasthouden en in een vicieuze cirkel terecht komt. Je ademhaling kan je helpen om bewust te zijn van wat er nu is op dit moment. Als je opstaat, kun je bijvoorbeeld 5 minuten nemen om je ademhaling te volgen, elke in- en uitademing. Als je merkt dat je aan het plannen bent of aan het verleden denkt, dan is het al voldoende dat je dit opmerkt, en kijk of je met vriendelijkheid je aandacht weer naar je ademhaling kunt brengen. Je zult merken dat als je structureel 5 minuten per dag op je ademhaling let, je ook zo nu en dan gedurende dag je ademhaling opmerkt en meer in het moment kan zijn.

Yoga kan je helpen om je aandacht te trainen

Door bewust te zijn van je ademhaling tijdens de yogahoudingen (Asana’s), zul je veel meer opmerken. Dan is niet alleen de Asana het doel maar ook het proces om in een houding te komen en waar te nemen hoe een houding voelt. Neem bijvoorbeeld de Asana “Trikonasana”, wees bewust van hoe je in de houding komt. Hoe voelt je lichaam in deze houding? Is er een aanpassing nodig? Voel je ergens spanning? Ga dan met je ademhaling naar deze plek en kijk of je het kunt verzachten. Als je uit de houding gaat, neem dan ook deze stappen waar en voel na. Het oefenen met aandacht en ademhaling op de mat zul je steeds vaker in het dagelijks leven kunnen toepassen. Je zult merken dat er ruimte komt in je activiteiten gedurende dag en er is meer plek voor inspiratie en creatieve ideeën. Je zult meer en meer vanuit je kracht gaan leven. En die stress? Die is minder vaak voelbaar omdat we meer in het moment leven en vanuit onze kracht acteren.

Genietend van het strand in Portugal volg ik mijn ademhaling, elke inademing adem ik de zeelucht in, elke uitademing voel ik me meer landen. Niet op de yogamat maar op mijn handdoek op het strand. De ademhaling blijft bij me, ook als ik volgende week weer aan het werk ben. Adem in, kantoor lucht, adem uit, ik zink in mijn bureaustoel. Maar die creativiteit en inspiratie houd ik, ook thuis en ruimte om die kansen te grijpen die zich voordoen. Leef jij vanuit je kracht?

Lieve groeten,

Josien

Josien geeft elke maandag yogales in Amsterdam West bij het Worldfashion Centre. Voor meer informatie kijk op: livingroomyoga.nl

Recensies
Linda den Boer - Sales Consultant at Emerson: "Recent heeft Josien bij ons bedrijf een workshop gegeven waarbij zij de essentie van Mindfulness heeft uitgelegd en hebben we gezamelijk een aantal oefeningen en meditaties gedaan die je vrij gemakkelijk voor jezelf kunt herhalen. De meditaties leiden tot een snelle ontspannen en brengen je in het nu. Hoewel het doen van een meditatie ons behoorlijk uit onze comfortzone bracht in een grote groep van collega’s wist Josien de sfeer heel vertrouwelijk te maken en konden wij ons overgeven aan de oefening en daarna vrijuit praten over onze ervaringen. Josien geeft de workshop ...
Travis Stone – Trainer at Emerson: “I was fortunate enough to join a group of my colleagues in a mindfulness workshop hosted by Josien in our office. She shared a summary of her path to becoming qualified as a yoga instructor and mindfulness coach, then led us through a few guided meditations, each of which anchored our attention in the present moment. She was attentive and inclusive when attendees shared their personal experiences. I was impressed with how she addressed any potential feelings of hippie-culture in the group by putting the practice into a professional context. She showed where companies ...
Safirah van der Meer: "Afgelopen 3 jaar met heel veel plezier yoga beoefend bij Josien! Met haar kennis, passie en geduld kan zij iedereen yoga op een prettige manier laten ervaren."
Ronnie Singh: “I did a few sessions with Josien. They were absolutely invigorating. Not only is Josien a great yoga teacher, but also a great motivator. I will certainly recommend her if you are looking to learn or just to do yoga. I wish her all the best”.
Michiel Reijven: "Ik volg nu sinds enkele jaren yogales bij Livingroom Yoga en voel me er erg goed bij. Dankzij het  enthousiasme van Josien en de goede begeleiding voel me na elke les zo voldaan. De drukte van de dag ligt  achter mij en vol positieve energie kan ik het ritme van de dag weer aan. Dankje Josien!" 
Judith de Lange: "Ruim een half jaar volg ik nu yogalessen bij Josien. Yoga zie ik als een moment voor mezelf waarbij ik even alles los kan laten. Ik zit vaak zo in mijn hoofd (druk, denken, plannen) dat ik het erg prettig vind om dat bij de yogales helemaal los te kunnen laten. Josien straalt rust uit, heeft een relaxte houding en een prettige stem om naar te luisteren. De ademhalingsoefeningen van het begin van de les of de bodyscan aan het eind pas ik ook zelf nog wel eens toe, bijv. als ik in bed lig te malen en ...

Marieke: “De afgelopen jaren heb ik bij verschillende yogascholen les gehad, en het was een verademing om bij Josien in haar huiskamer te belanden. In tegenstelling tot eerdere ervaringen weet Josien al het ‘westerse streven’ uit de les te halen. Ze stelt zich zacht op en heeft geeft uitgebreid aandacht aan ieder individu. Ze geeft haar lessen op een inspirerende, maar ook nuchtere en gedegen manier. Josien weet een fijne, rustige sfeer te creëren. Het is duidelijk dat haar uitgebreide opleiding niet voor niets is geweest! Ik vind het elke week weer een cadeautje om bij haar een les te ...

Inge: “Vor ein paar Mon. habe ich mich entschlossen Yoga zu machen, ich hatte so viel davon gehört. Da ich ein paar Probleme mit meinem Körper habe (wer nicht), Rücken, Hüfte, Knie. Aber es ist nicht nur für Probleme, sondern auch ganz einfach fur den allgemeine Zustand nötig, also gut für alles, Körper, und Seele. Es ist spannend, entspannend, berugend und gesellig! Und fantastisch gemacht”
Lola: “Josien nos ha dado una primera clase para introducirnos en el yoga y la meditación. Con sencillas explicaciones y siguiendo sus demostraciones, hemos conseguido descansar la mente y hacer suaves ejercicios (aunque al día siguiente tuve agujetas!). Al final me he sentido mejor tanto física como mentalmente”.