Achtergrond Mindfulness

MBSR trainer Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn

Achtergrond Mindfulness

Er wordt veel geschreven over de positieve effecten van mindfulness. Onderzoeksresultaten zijn indrukwekkend. Je hebt er wellicht van anderen over gehoord, misschien ben je erop gewezen door een specialist. En nu overweeg je een mindfulnesstraining te gaan volgen. Inmiddels is er een enorm aanbod aan mindfulnesstrainingen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder een korte toelichting over de training waar je zoveel over hoort wat je misschien helpt een keuze te maken.

Het begin van de MBSR Training

Wanneer gesproken en geschreven wordt over de succesvolle en effectieve mindfulnesstraining dan gaat het om de MBSR training (Mindfulness Based Stress Reduction). Dat is de training zoals die door Jon Kabat-Zinn dertig jaar geleden in de VS is opgezet. In eerste instantie voor mensen met een chronische aandoening waarvan het ziekenhuis zei: “Sorry, je moet hier mee leren leven”. “Maar niemand vertelde ze hoe”, stelde Jon Kabat Zinn. Dat motiveerde hem om een programma op te zetten op basis van zijn eigen ervaringen om hen te leren omgaan met een chronische aandoening en de stress die daarmee samenhangt. Dat programma bleek een groot succes te zijn.

Introductie in Nederland

Het MBSR programma wekte in Engeland de interesse van Segal, Williams en Teasdale die op basis hiervan het programma MBCT ontwikkelde (Mindfulness Based Cognitive Therapy) met als doel om mensen die last hebben gehad van een depressie, te helpen terugval te voorkomen. Ook dat bleek een groot succes te zijn. De terugval verminderde bij bijna de helft van de onderzochte deelnemers.

De Nederlandse vertaling van het boek van Segal, Williams en Teasdale Mindfulness en bevrijding van depressie maakte veel indruk en zorgde voor de introductie van mindfulness in Nederland.

Onderzoek

Veelvuldig wetenschappelijk onderzoek heeft de positieve effecten van MBSR en MBCT aangetoond en het programma is nu wijdverspreid en wordt in vele sectoren van de samenleving aangeboden.

Meer over Jon Kabat-Zinn

  • Hier naar een 5 min. filmpje waarin Jon Kabat-Zinn heel mooi vertelt wat mindfulness is.
  • Hier een filmpje over ‘The Centre for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society’. Dat is waar Jon Kabat-Zinn de 8-weekse mindfulnesstraining MBSR heeft ontwikkeld.
Recensies

Safirah van der Meer: "Afgelopen 3 jaar met heel veel plezier yoga beoefend bij Josien! Met haar kennis, passie en geduld kan zij iedereen yoga op een prettige manier laten ervaren."

Ronnie Singh: “I did a few sessions with Josien. They were absolutely invigorating. Not only is Josien a great yoga teacher, but also a great motivator. I will certainly recommend her if you are looking to learn or just to do yoga. I wish her all the best”.
Michiel Reijven: "Ik volg nu sinds enkele jaren yogales bij Livingroom Yoga en voel me er erg goed bij. Dankzij het  enthousiasme van Josien en de goede begeleiding voel me na elke les zo voldaan. De drukte van de dag ligt  achter mij en vol positieve energie kan ik het ritme van de dag weer aan. Dankje Josien!" 
Judith de Lange: "Ruim een half jaar volg ik nu yogalessen bij Josien. Yoga zie ik als een moment voor mezelf waarbij ik even alles los kan laten. Ik zit vaak zo in mijn hoofd (druk, denken, plannen) dat ik het erg prettig vind om dat bij de yogales helemaal los te kunnen laten. Josien straalt rust uit, heeft een relaxte houding en een prettige stem om naar te luisteren. De ademhalingsoefeningen van het begin van de les of de bodyscan aan het eind pas ik ook zelf nog wel eens toe, bijv. als ik in bed lig te malen en ...

Marieke: “De afgelopen jaren heb ik bij verschillende yogascholen les gehad, en het was een verademing om bij Josien in haar huiskamer te belanden. In tegenstelling tot eerdere ervaringen weet Josien al het ‘westerse streven’ uit de les te halen. Ze stelt zich zacht op en heeft geeft uitgebreid aandacht aan ieder individu. Ze geeft haar lessen op een inspirerende, maar ook nuchtere en gedegen manier. Josien weet een fijne, rustige sfeer te creëren. Het is duidelijk dat haar uitgebreide opleiding niet voor niets is geweest! Ik vind het elke week weer een cadeautje om bij haar een les te ...

Inge: “Vor ein paar Mon. habe ich mich entschlossen Yoga zu machen, ich hatte so viel davon gehört. Da ich ein paar Probleme mit meinem Körper habe (wer nicht), Rücken, Hüfte, Knie. Aber es ist nicht nur für Probleme, sondern auch ganz einfach fur den allgemeine Zustand nötig, also gut für alles, Körper, und Seele. Es ist spannend, entspannend, berugend und gesellig! Und fantastisch gemacht”
Lola: “Josien nos ha dado una primera clase para introducirnos en el yoga y la meditación. Con sencillas explicaciones y siguiendo sus demostraciones, hemos conseguido descansar la mente y hacer suaves ejercicios (aunque al día siguiente tuve agujetas!). Al final me he sentido mejor tanto física como mentalmente”.