Yoga

Wat is yoga?

Yoga is niet zweverig. Dat was de perceptie 20 jaar geleden. Nu is het hip. Zo zie je het op tv, facebook, maar wat is het nu precies en is het iets voor jou?

Enerzijds kan yoga jou na een drukke dag volledig laten ontspannen. Anderzijds zorgt het voor een goed begin van de dag en kun je alles aanpakken met een heldere mind en vol energie. Yoga helpt je bewust te zijn van jezelf, te reflecteren en een beter mens te zijn. Zo kun je midden in het leven staan en vanuit rust en overzicht acteren. Yoga, Mindfulness en Meditatie zijn nauw verbonden en sluiten goed op elkaar aan. Bij Livingroomyoga kun je yoga, mindfulness en meditatie doen. De docente Josien Suntjens heeft in India lange tijd getraind met vooraanstaande leraren en dicht bij de oorspronkelijke bron. Waar komt yoga vandaan?

Waar komt yoga vandaan?

Het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet woord ‘Yug’ en betekent verbinding. Het gaat om de verbinding tussen het lichaam en de mind. Patanjali schreef al over yoga 200 jaar voor Christus. Zo omschreef hij yoga als “citta vrtti nirodaha” in het Sanskriet. Dit kan vertaald worden als het verminderen van de schommelingen in de mind waardoor je meer rust ervaart. Yoga is de laatste 50 jaar vanuit India naar Amerika en Europe gebracht door vooraanstaande leraren zoals Pattabhi Jois en Iyengar. Yoga docente Josien Suntjens heeft in India bij de dochter van Pattabhi Jois getraind en in Nederland de Iyengar opleiding gevolgd bij Nanda Peek.

Wat leer je bij een Yogales?yoga houding staand

Tijdens een yogales doe je verschillende houdingen. Deze worden in het Sanskriet Asana’s genoemd. Ook de ademhaling is belangrijk. Ademhalingsoefeningen worden in Sanskriet Pranayama genoemd. Allereerst word je gewaar van de ademhaling en het lichaam in de yogales zodat je alles kunt laten voor wat het is en volledig op de les kunt focussen. Vervolgens doe je verschillende houdingen. Sommige houdingen zullen prettig zijn, andere houdingen zullen minder comfortabel voelen. Daardoor leer je je lichaam en mind kennen door deze verschillende houdingen te doen. Echter zul je ook tegen grenzen aanlopen bij yoga en mindfulness en leer je hoe daarmee om kunt gaan. Tenslotte, eindigt de les met een diepe ontspanning waarbij het lichaam alles kan opslaan wat het tijdens de les geleerd heeft.

Vooroordelen wegnemen

Yoga is niet prestatiegericht. Je hoeft er niet lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. Is yoga saai? Belangrijk is dat je de juiste vorm van yoga doet, die bij jou past. En dat je een klik hebt met de yoga docent. Is yoga alleen maar ontspannen? De verschillende houdingen en bewust zijn van je ademhaling zal zeker leiden tot ontspanning. Maar je zult ook bewust worden van pijntjes, spanning en reacties in je lichaam. En van gedachten en gevoelens.

Recensies
Linda den Boer - Sales Consultant at Emerson: "Recent heeft Josien bij ons bedrijf een workshop gegeven waarbij zij de essentie van Mindfulness heeft uitgelegd en hebben we gezamelijk een aantal oefeningen en meditaties gedaan die je vrij gemakkelijk voor jezelf kunt herhalen. De meditaties leiden tot een snelle ontspannen en brengen je in het nu. Hoewel het doen van een meditatie ons behoorlijk uit onze comfortzone bracht in een grote groep van collega’s wist Josien de sfeer heel vertrouwelijk te maken en konden wij ons overgeven aan de oefening en daarna vrijuit praten over onze ervaringen. Josien geeft de workshop ...
Travis Stone – Trainer at Emerson: “I was fortunate enough to join a group of my colleagues in a mindfulness workshop hosted by Josien in our office. She shared a summary of her path to becoming qualified as a yoga instructor and mindfulness coach, then led us through a few guided meditations, each of which anchored our attention in the present moment. She was attentive and inclusive when attendees shared their personal experiences. I was impressed with how she addressed any potential feelings of hippie-culture in the group by putting the practice into a professional context. She showed where companies ...
Safirah van der Meer: "Afgelopen 3 jaar met heel veel plezier yoga beoefend bij Josien! Met haar kennis, passie en geduld kan zij iedereen yoga op een prettige manier laten ervaren."
Ronnie Singh: “I did a few sessions with Josien. They were absolutely invigorating. Not only is Josien a great yoga teacher, but also a great motivator. I will certainly recommend her if you are looking to learn or just to do yoga. I wish her all the best”.
Michiel Reijven: "Ik volg nu sinds enkele jaren yogales bij Livingroom Yoga en voel me er erg goed bij. Dankzij het  enthousiasme van Josien en de goede begeleiding voel me na elke les zo voldaan. De drukte van de dag ligt  achter mij en vol positieve energie kan ik het ritme van de dag weer aan. Dankje Josien!" 
Judith de Lange: "Ruim een half jaar volg ik nu yogalessen bij Josien. Yoga zie ik als een moment voor mezelf waarbij ik even alles los kan laten. Ik zit vaak zo in mijn hoofd (druk, denken, plannen) dat ik het erg prettig vind om dat bij de yogales helemaal los te kunnen laten. Josien straalt rust uit, heeft een relaxte houding en een prettige stem om naar te luisteren. De ademhalingsoefeningen van het begin van de les of de bodyscan aan het eind pas ik ook zelf nog wel eens toe, bijv. als ik in bed lig te malen en ...

Marieke: “De afgelopen jaren heb ik bij verschillende yogascholen les gehad, en het was een verademing om bij Josien in haar huiskamer te belanden. In tegenstelling tot eerdere ervaringen weet Josien al het ‘westerse streven’ uit de les te halen. Ze stelt zich zacht op en heeft geeft uitgebreid aandacht aan ieder individu. Ze geeft haar lessen op een inspirerende, maar ook nuchtere en gedegen manier. Josien weet een fijne, rustige sfeer te creëren. Het is duidelijk dat haar uitgebreide opleiding niet voor niets is geweest! Ik vind het elke week weer een cadeautje om bij haar een les te ...

Inge: “Vor ein paar Mon. habe ich mich entschlossen Yoga zu machen, ich hatte so viel davon gehört. Da ich ein paar Probleme mit meinem Körper habe (wer nicht), Rücken, Hüfte, Knie. Aber es ist nicht nur für Probleme, sondern auch ganz einfach fur den allgemeine Zustand nötig, also gut für alles, Körper, und Seele. Es ist spannend, entspannend, berugend und gesellig! Und fantastisch gemacht”
Lola: “Josien nos ha dado una primera clase para introducirnos en el yoga y la meditación. Con sencillas explicaciones y siguiendo sus demostraciones, hemos conseguido descansar la mente y hacer suaves ejercicios (aunque al día siguiente tuve agujetas!). Al final me he sentido mejor tanto física como mentalmente”.